به گزارش راهبرد معاصر، منطقه شرق رود فرات در استان دیرالزور در شرق سوریه، این روزها بار دیگر کانون رخدادهای سیاسی و نظامی شده است؛ منطقهای که تحت تصرف شبهنظامیان کُرد موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) -تحتالحمایه آمریکا- قرار دارد.
در مقابل، ترکیه از وجود شبهنظامیان مسلح کُرد در شمال و شرق سوریه احساس خطر میکند. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که بزودی عملیات نظامی را در منطقه مرزی شمال سوریه آغاز خواهد کرد. این عملیات، معلول شکست ترکیه در ایجاد منطقه موسوم به «امن» به عمق سی کیلومتر در خاک سوریه است؛ منطقهای که علیرغم مخالفت دولت سوریه (+) با آن، قرار بود با همکاری آمریکا در سوریه ایجاد شود.
روزنامه الکترونیکی «رأی الیوم» به نقش کُردها و به ویژه نقش مخفی و مهم گروهک تروریستی «پژاک» در تحولات این منطقه اشاره کرد و گزارش داد، با وجود توافق ترکیه و آمریکا در آگوست گذشته برای ایجاد مرکز عملیات مشترک به منظور تشکیل منطقه امن، ولی آنکارا بین اهداف خود و اقدامات آمریکا در این منطقه از سوریه، فاصله بسیاری میبیند و همین مسئله باعث شد که بار دیگر، اردوغان، مسئله عملیات نظامی را مطرح کند.
به گزارش این روزنامه، هر لحظه امکان دارد ترکیه عملیات نظامی خود را در شمال و شمال شرق سوریه آغاز کند؛ عملیاتی که سناریوی سقوط عفرین به دست نیروهای ترکیهای و تروریستهای تحت حمایت آنان در دو سال پیش را به ذهن متبادر میکند.
بنا بر این گزارش، درباره عفرین و حمله احتمالی ترکیه به شرق فرات باید به نقش پنهان گروه تروریستی پژاک اشاره کرد که در سلسله جبال «قندیل» واقع در مرزهای ایران و عراق حضور دارد. این گروهک، کنترل تصمیم سیاسی و نظامی کُردهای حاضر در شرق فرات را در دست خود دارد.
رأی الیوم با اشاره به اینکه عناصر پژاک دو سال پیش اجازه ندادند که شبهنظامیان کُرد، عفرین را تحویل ارتش سوریه دهند، تأکید کرد، عناصر پژاک بر ادامه جنگ با عناصر ترکیهای تأکید کردند و همین مسئله باعث شد که ترکیه و تروریستهای تحت حمایتش، عفرین را به تصرف خود درآورند.
پژاک چگونه در شرق فرات نفوذ دارد؟
به گزارش این روزنامه، با آغاز جنگ در سوریه، رابطه پژاک با آمریکا به صورت هماهنگی و همکاری دائمی درآمد؛ هر چند که آمریکا سال ۲۰۰۹، این گروهک را تروریستی اعلام کرد، ولی همچنان پژاک را ابزاری برای ضربه زدن به (غرب) ایران میدید. به همین دلیل پژاک، تحت حمایت تسلیحاتی، تجهیزاتی و آموزشی آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفت و همین مسئله باعث شد که «حسین سلامی» فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به آمریکا درباره حمایت از پژاک هشدار دهد.
بنا بر این گزارش، پس از تسلط کُردها بر منطقه شرق فرات، پژاک نقش مهمی در وارد کردن نیروهای آمریکایی به این منطقه و ایجاد مقرهای وابسته به آنان ایفا کرد. کما اینکه این گروهک تروریستی نقشی مهم در فروش نفت، گاز و محصولات کشاورزی بر عهده داشت تا نیروهای دموکراتیک را از نظر مالی تأمین کند؛ گروهی که حدود نود درصد از درآمدهای ففتی سوریه و چهلوپنج درصد از تولید گاز این کشور را در تصرف خود دارد.
رأی الیوم با اشاره به نقش پژاک در همکاری با رژیم صهیونیستی، در پایان تأکید کرد، عناصر پژاک به اسرائیل اجازه دادند که مراکز الحشد الشعبی عراق را از منطقه شرق فرات بمباران کند. کما اینکه عناصر این گروهک، زمینه را برای نفوذ عربستان سعودی در شرق سوریه فراهم کرد. در واقع پژاک نیروی پنهان و دارای نفوذ و تصمیمگیرنده اصلی شبهنظامیان کُرد در این منطقه است.
درباره حمله اسرائیل به مواضع الحشد از منطقه شرق فرات، روزنامه «العربی الجدید» -نزدیک به قطر- به نقل از منابعی در ریاست «امنیت ملی عراق» و برخی از منابع در الحشد الشعبی گزارش داد که نتایج تحقیقات درباره حمله به شش مقر و انبار مهمات وابسته به الحشد در دیاله، صلاح الدین، بغداد و الانبار در عراق نشان میدهد که برخی از این حملات از شرق سوریه و مناطق تحت تصرف شبهنظامیان کُرد صورت گرفته است.
منبع: فارس